Liptovský Mikuláš je priekopníkom v zavádzaní jednotnej ekonomiky organizácií.

14.06.2013 Liptovský Mikuláš

12.06.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Liptovskomikulášska radnica prezentovala dobrý príklad ostatným slovenským mestám, ktoré uvažujú nad prepojením informačných systémov so svojimi organizáciami. Mestský úrad v Liptovskom Mikuláši ako jeden z prvých v roku 2011 prepojil informačný systém so systémom svojich organizácií, čo mu umožňuje jednoduchšiu prácu s evidenciou, agendou či účtovnými operáciami.
Na pôde mesta sa stretli v stredu 12. júna zástupcovia viacerých slovenských miest, ktoré uvažujú nad zavedením spoločného informačného systému. Ten im, podobne ako v Liptovskom Mikuláši, umožní automatizované prepojenie účtovnej a ekonomickej evidencie mesta so všetkými mestskými organizáciami a ich zapojenie do jednotného ekonomického systému. Elektronické prepojenie nahrádza čiastkové programové vybavenia, evidencie či agendy. „Jednotlivé organizácie tak šetria na zavádzaní a využívaní vlastných softvérových programov, zjednodušil a zefektívnil sa obeh dokladov, znížila sa chybovosť pri tvorbe údajov a tak šetríme čas a náklady na hardvérové vybavenie,“ priblížil Dušan Močarník, vedúci útvaru informatiky na Mestskom úrade (MsÚ) v Liptovskom Mikuláši.
Prvé moduly mesto zaviedlo v roku 2011. V minulom roku sa na spoločný systém napojili zvyšné organizácie, ktoré tak aktívne spracovávajú väčšinu svojej agendy. „Posledné dva roky sme sa zamerali najmä na efektivitu využívania jednotlivých modulov ich vzájomným prepojením. Tento proces sme zavŕšili v roku 2012, kedy sme časť ekonomickej agendy prepojili aj s našimi organizáciami. Za jednu z veľkých výhod považujem centralizáciu údajov do jednotného databázového skladu, čo sprehľadňuje a poskytuje pravdivé a aktuálne informácie o ekonomickom hospodárení všetkých mestských organizácií a prispieva k vyššej efektivite práce. Tieto naše skúsenosti sme prezentovali ako dobrý príklad aj iným mestám v rámci metodického dňa,“ povedala Anna Rašiová, prednostka MsÚ.


Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie
a marketingu MsÚ
Liptovský Mikuláš
 

Vyberte región